وسايل حفاظت انفرادی در محیط کار

در این مقاله به وسايل حفاظت انفرادی در محیط کار می پردازیم: در وضعيت پر خطر كه مشغول به كار باشيم نقش استفاده از وسايل حفاظت انفرادی ( لباس كار و پيش بند ) در تأمين سلامت كاركنان در مقابل صدمات فيزيكی ناشی از محيط كار بر كسی پوشيده نمی باشد. بنابراين جا دارد مديران و مسئولين در همه رده های سازمانی شركت ها ابتدا خطرات محيط های كاری خود را شناسايی سپس متناسب با نوع فعاليت ها، كاركنان را در مقابل خطرات احتمالي تجهيز نمايند. عدم كاربرد وسايل حفاظت انفرادی كه در اختيار كاركنان قرار مي گيرد بمنزله تخطی از مقررات جاری ايمنی در شركت تلقی می گردد و مسئولين ايمنی می توانند با چنين كاركناني كه از پوشيدن البسه ايمنی در محيط كار امتناع ورزيده و بدين طريق خود را در معرض حادثه قرار می دهند متناسباً برخورد کنند.

وسايل حفاظت انفرادی

لباس كار
پيش بند
كلاه ايمني
 كلاه كار و سربند
 ماسك جوشكاري و عينك و ساير انواع حفاظ گوش
كمربند حفاظتی
کفش ها و گتر ها
دستکش ها

آیین نامه لباس کار

لباس کار به عنوان یک پوشش سراسری تنه، دست و پاها را در مقابل شرایط محیطی حفاظت می­ کند. ساده ترین شکل لباس کار در دو فرم ظاهری بلوز و شلوار (دو تکه) و نوع یکسره و از جنس الیاف طبیعی و یا درصدی الیاف طبیعی و مصنوعی و در مواردی تماماً از الیاف شیمیایی و صنعتی تولید می­ شود. بدیهی است هر چه الیاف بکار رفته شده در پارچه طبیعی ­تر باشد، تبادل حرارتی آن آسان تر است.

 وسايل حفاظت انفرادی در محیط کار

وسايل حفاظت انفرادی در محیط کار

1_ لباس كار بايستي با توجه به خطراتی كه در حين كار برای فرد مربوطه پيش آمد مي نمايد انتخاب شده و به ترتيبي باشد كه از بروز خطرات تا حد ممكن جلوگيری کند .
2_ لباس كار بايد مناسب با بدن فرد استفاده كننده بوده و هيچ قسمت آن آزاد نباشد; كمر آن هميشه بسته و جيب های آن كوچک و حتي الامكان تعداد جيب ها كم باشد .
3_كاركناني كه با ماشين كار می كنند و يا در جوار ماشين آلات مشغول كار هستند; بايد لباس كاری در بر داشته باشند كه هيچ قسمت آن باز و يا پاره نباشد; بستن كراوات ، آويزان کردن زنجير، ساعت، كليد و نظائر این ها روی لباس كار اكيداً ممنوع است .
4_ در محل كاری كه احتمال خطر انفجار و يا حريق باشد; استفاده از يقه نورگير ( آفتاب گردان ) و زه و دسته عينک كه از انواع سلولوئيد ساخته شده اند و همچنين همراه داشتن ساير مواد قابل اشتعال برای كاركنان مربوطه اكيداً ممنوع است.
5_ در صورتي كه انجام كاری ايجاب کند كه فرد آستين لباس كار خود را مستمراً بالا بزند، می بایست از لباس كار آستين كوتاه استفاده کند .
6_ كاركنانی كه در محيط آلوده به گرد و غبار قابل اشتعال و انفجار و يا مسموم كننده بكار اشتغال دارند; نبايد لباس های جيب دار و يا لبه دار ( دوبل شلوار ) در برداشته باشند، چون ممكن است گرد و غبار مزبور در چين و لبه لباس باقي بماند .
7_ لباس کار و كلاه حفاظتي ( باشلق ) مخصوص كاركناني كه با مواد خورنده و يا مضر كار مي كنند، بايد آب و گاز در آن نفوذ ننموده و جنس آن مناسب با نوع ماده و يا موادی كه با آنها كار مي كنند باشد
8_ نبايد برق كاران در موقع كار حلقه و انگشتر و دكمه يا نشان فلزی و امثال آن در برداشته باشند .
9_ لباس کار آغشته به روغن و يا گريس بايد فوراً از تن خارج شود چون ممكن است ايجاد ناراحتي پوستي نمايد .
10_ لباس نسوز مخصوص حفاظت در مقابل حريق يا انفجاری كه ممكن است ناگهان هنگام انجام كار پديد آيد بايد لباس كاملی كه باشلق و دستكش و كفش از يک تكه و سرهم است، ساخته شده باشد .
11_ وسايل حفاظت انفرادی كاركنانی كه با مواد راديواكتيو كار مي كنند، بايد طبق نمونه های مخصوصی كه به تصويب واحد HSE رسيده است باشد .

آیین نامه پیش بند

در محیط هایی که مايعات خورنده مثل اسيد و غيره وجود دارد; بايد از پیش بند های ایمنی استفاده شود. و بدن انسان را در برابر انواع اسید ها و  و اشعه های مختلف محافظت نمایند.
1_ در صورت كار با قطعات دوار و متحرك ماشين ها و همچنين در جوار آن ها نبايد از پيش بند استفاده شود .
2_ چنانچه در مقابل و يا در جوار قطعات دوار و متحرك ماشين ها استفاده از پيش بند ضروري باشد; بايد پيش بند مزبور از دو تيكه تهيه شود به طوري كه قسمت پايين تنه از قسمت بالا تنه مجزا بوده و به قسمتي بسته شود; تا در مواردي كه بطور اتفاقي قسمتي از آن را ماشين در حال كار بگيرد; فوراً و به سهولت باز شود و خطري متوجه فرد مربوطه ننمايد .
3_ پيش بندهاي مخصوص كاركناني كه در مقابل شعله و يا آتش هاي بدون حفاظ و يا در مقابل فلزات مذاب كار مي كنند; بايد تمام سينه را پوشانيده و از جنسي تهيه شود; كه در برابر آتش كاملاً مقاومت داشته باشد .
4_ پيش بند مخصوص كاركناني كه با مايعات خورنده مثل اسيدها و مواد قليايي سوزاننده كار مي كنند; بايد از كائوچوي طبيعي يا صنعتي و يا از مواد ديگري تهيه گردد; كه در مقابل مايعات خورنده مقاومت داشته و تمام سينه را نيز بپوشاند;
5_ پيش بندهاي سربي براي حفاظت در مقابل اشعه ايكس بايد جناق و تمام قفسه سينه را پوشانده; و ۳۰ تا ۴۰ سانتيمتر پائين تر از كمر را نيز محفوظ نگهدارد .
6_ قدرت حفاظت پيش بندهای سربی بايد حداقل معادل ضخامت يك ميلی متر سرب خالص باشد .

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید به این مطالب هم علاقه داشته باشید